2019 tot heden

School en muziek

Jan Bakker schreef een verhaal over zijn schooltijd, de tijd daarna en de muziek die daarbij hoort.
Lees hier aflevering 9 over de periode 2019 – heden.
Lees meer over Jan Bakker.

maart 2020

Ambulancedienst op bezoek
In maart hebben de derdejaars leerlingen ‘economie en ondernemen’ bezoek gehad van twee verpleegkundigen van de ambulancedienst Kennemerland. Dit als onderdeel van het praktijkgedeelte waarmee het Vellesan haar leerlingen graag kennis laat maken. Doel van het bezoek was de leerlingen het een en ander te vertellen van het werk dat zij deden. Wanneer is er sprake van spoed, hoe gaat het er aan toe op de plek van een ongeval en wat de leerlingen allemaal konden doen op het moment dat zij een beroep op de ambulance moeten doen. Daarnaast was er een duidelijke boodschap voor de leerlingen wat drank- en drugsgebruik met ze doen tijdens het uitgaan en waar de verpleegkundigen tegen aanlopen als zij deze jonge mensen aantreffen.
Het bezoek was een waardevolle aanvulling op het lesmateriaal.

2020

Corona
Het Coronavirus ofwel Covid-19 is verspreid vanuit China en heeft eind februari 2020 de hele wereld opgeschrikt. De besmetting was eind maart op z’n hoogte punt. De ziekenhuizen in Nederland waren overbelast, met name de IC-afdelingen.

Dit heeft ertoe geleid dat de regering ingrijpende maatregelen afkondigde:

  • Iedereen moest overal 1,5 meter afstand houden;
  • In verschillende openbare ruimtes zoals trein, bus, scholen etc. werd het dragen van neusmondkapjes verplicht;
  • Hygiëne, veelvuldig handen wassen of gebruikmaken van schoonmaakgel;
  • Geen hand geven bij ontmoetingen;
  • Voor zover het mogelijk was thuis werken en niet naar het werk gaan;
  • Bij klachten (neusverkoudheid, hoesten, koorts) thuisblijven en jezelf testen of laten testen (bij de GGD) op een eventuele Corona besmetting; Ook als huisgenoten ziek waren mocht je niet naar buiten.
  • Niezen in je elleboog.

Zoveel als mogelijk werd er toegezien op handhaving van deze regels. 

Het onderwijs en andere organisaties zoals kinderopvang, horeca, theaters en sportclubs werden vanaf 16 maart gesloten. Slechts in uitzonderingsgevallen mochten leerlingen wel naar school komen. Dit werd door premier Rutte een intelligente lockdown genoemd. 

Scholen en met name docenten moesten in die tijd heel snel omschakelen naar onderwijs verzorgen op afstand. Zo konden de lessen toch doorgang vinden terwijl de leerlingen en de docenten thuis achter hun laptop of tablet zaten. Dit heeft veel inzet gevraagd van de docenten en de schoolorganisatie maar ook van de leerlingen. De leerlingen moesten eraan wennen dat ze elkaar niet fysiek konden ontmoeten. Ze moesten meer zelfstandig voor school aan het werk.

Lees verder

januari 2023, Fred Poeser

De droom van Fred Poeser

De Droom

Ik heb laatst een fijne droom gehad. Bij het opruimen van de kerstkaarten keek ik met een glimlach naar de kaart die het Vellesan College aan mij had gestuurd. Na al die jaren krijg ik nog steeds elk jaar een vrolijke kerstgroet van de school waar ik ruim twintig jaar geleden ben vertrokken om mijn horizon te verbreden. Terwijl ik op het punt sta om de kaart in de schoenendoos te doen waar ik al mijn kaarten doe, zie ik een wit puntje uitsteken van tussen de dubbelgevouwen kaart. Hé, ik weet zeker dat ik de kaart opgevouwen heb op enig moment, maar nooit gezien dat er nog een briefje in zat…

“Dag Fred, vrolijke kerst en een voorspoedig begin van 2023!” Was getekend Margriet K. Wauw, dat is een blast from the past! Mijn gedachten gingen terug naar mijn tijd op de Briniostraat. Tjonge, dat zij daar nog steeds werkt. Automatisch moest ik denken aan Annette, aan Mataheru,… Likamahua, vd Kroef, en al die anderen waarvan ik waarschijnlijk de naam niet van kan spellen… Mijn hart sloeg een slagje over wanneer ik het kaartje omdraai en lees wat er nog meer op het papier is geschreven. “Beste Fred, ook van mij de beste wensen. Is het mogelijk dat je vanaf maart bij ons komt werken? Ik hoor graag van jou.” Getekend: Marc Boelsma. Die Marc, zakelijk als altijd. Er verschijnt een brede glimlach wanneer ik denk aan onze eerste ontmoeting en ons laatste samenzijn. Ik denk dat het laatste was toen Peter v.d. Kroef met pensioen ging. Was dat vorig jaar, ik weet het al niet meer. Peter met pensioen, onmogelijk! De man die mij onder zijn hoede heeft genomen toen ik begon met lesgeven; het Vellesan was mijn eerste baan! Hij heeft mijn onder hoede genomen zoals Peter alles en iedereen heeft bijgestaan…

Plots herinner ik mij dat Marc Boelsma mij vraagt om op het Vellesan terug te keren, een gedachte waar ik even aan moet wennen. Zal ik? Waarom, wat moet ik daar? Ik pak mijn iPad en zoek de site van het Vellesan op, naar de pagina waar de vacatures staan vermeld en daar vind ik dat zij een docent Biology én een docent Filosofie, beide eerstegraads, zoeken. Wanneer ik de iPad wegleg, weet ik het al.

Dit moet een droom zijn. (wordt vervolgd?)