Vellesan College: ervaringen en verhalen
In 2024 bestaat de school 40 jaar en daarover zal een boek uitgegeven worden. Deze website is opgezet om de ervaringen en verhalen over het Vellesan College te verzamelen en te delen. Wij hebben een tijdlijn op de website geplaatst met de bedoeling dat deze gevuld wordt met verhalen, foto’s en ervaringen van (oud)leerlingen en (oud)medewerkers. Bij Verhalen zijn bijdragen chronologisch geordend. Onder Ons Vellesan zijn een aantal onderwerpen waar een uitgebreidere bijdrage aan geleverd kan worden.
Bekijk foto’s van 40 jaar Vellesan College
Lees nummer 9 van september 2024 van Na Schooltijd. Of bekijk eerdere exemplaren.
Everybody needs somebody to love – 2
Ja, the Bluesbrothers. Ik weet nog dat ik de film voor de eerste keer zag. Mijn broer had hem al gezien en hij had ook al een lp met de filmmuziek. …..>lees verder
Docententeam 1996
Wat lieten ze zich enthousiast op de foto zetten, het docententeam van het Vellesan College bij de start van het schooljaar 1996 -1997. Natuurlijk … > lees meer
Schoolfeest Bobs’
Vanaf 2009 werden schoolfeesten gegeven in Bobs Party Palace in Uitgeest. Ieder feest had een eigen thema. Vanaf het Vellesan College werden bussen…. > lees meer
TIJDLIJN ONS VELLESAN
Reactie insturen?
Heb je een mooi verhaal of een anekdote die je met ons allen wil delen? Dan kun je de tekst en evt. foto’s (5 stuks max.) met onderstaand formulier met ons delen.
De eerste vergelijking die mij te binnen schiet bij het internet is de lopende band op luchthavens. De bagage die uit een vliegtuig komt wordt hierop gezet en maakt rondjes. De passagier die zijn koffer wil hebben gaat bij de band staan en wacht tot zijn koffer langs komt.
Stel je nu eens voor dat er zo’n lopende band is die de hele wereld rondgaat, langs alle grote steden. Je hebt een pakje voor iemand in New York dus wat doe je? Je gaat naar Amsterdam en zet je pakje op de band. Je belt de persoon in New York dat er een pakje voor hem aankomt. De yank gaat naar de lopende band en wacht tot hij er zijn pakje vanaf kan halen.
Het Internet nu werkt op een soortgelijke manier. Over de hele wereld staan computers die voortdurend een informatiestroom aan elkaar doorseinen. Vooral grote computers op universiteiten worden hiervoor gebruikt. Als je mee wilt doen dan zal je een verbinding moeten maken met zo’n computer. Dit gaat telefonisch. Met behulp van een modem maak je van je computersignaal een telefoonsignaal. Je belt het dichtstbijzijnde steunpunt, bijvoorbeeld Alkmaar. De verbinding komt tot stand en je stuurt je informatie telefonisch door. De computer in Alkmaar zorgt dat jouw boodschap wordt doorgeseind naar het Internet. Vanaf dat moment kan iedere Internetter, over de hele wereld, jouw boodschap lezen. Voor het opvragen van informatie is een soortgelijk systeem ontwikkeld. Je computer belt die in Alkmaar en geeft door dat je iets van het Internet wilt opvragen. Alkmaar regelt dat voor je.
Om de communicatie goed te laten verlopen is het noodzakelijk dat je computer een (elektronisch) adres heeft, zodat de computer in Alkmaar weet van waar jouw berichten verstuurd zijn en waar informatie die jij opvraagt heen moet.
Samengevat heb je het volgende nodig om te Internetten: een modem met bijbehorende programmatuur, een telefoon en een adres op het Internet. De kosten hiervan zijn redelijk te noemen. Voor een modem betaal je zo’n 400 gulden. Een adres op het Internet kost ongeveer 50 gulden per maand. En dan de telefoonkosten. Omdat je “maar” naar Alkmaar belt kunnen die reuze mee vallen (vaak lokaal tarief). Dit neemt niet weg dat de telefoonrekening van menige Internetter behoorlijk oploopt.
De mogelijkheden van het Internet zijn groot. Je kunt communiceren met allerlei mensen in Nederland en daarbuiten. Je kunt informatie opvragen, bijvoorbeeld bij alle grote universiteitsbibliotheken. Je kunt folders opvragen van bedrijven en elektronisch bestellingen doen. Ook is het mogelijk om via het Internet eindeloos veel computerprogramma’s te kopiëren naar jouw computer.
Het Internet sluipt steeds vaker de scholen binnen. In de tweede fase HAVO/VWO zal veelvuldig gebruik gemaakt worden van de mogelijkheden van het Internet. Er zijn, ook in Nederland, al scholen die de communicatie tussen docent en scholier via het Internet laten verlopen. Hogeschool Holland is, samen met De School Van Morgen, bezig om binnen Nederland een “Internet voor scholen” aan te leggen. Hierop zullen lessen, proefwerken, studiehulp en studiebegeleiding worden aangeboden.
In de toekomst zal een groot deel van onze taken door het Internet worden overgenomen. Be prepared!
Hein Janssen