2014 – 2019
2014 We maakten voor de reünie van 14 september jl. een foto-presentatie met foto’s uit de periode 2014 tot 2024.
Klik hierboven om die te bekijken.
School en muziek 8 Jan Bakker was vanaf de start in 1984 leerling van het vwo van het Vellesan College. In het bezit van zo’n 6500 lp’s, singles en cd’s beschrijft hij de muziekgeschiedenis van… Meer


2017 Tien leerlingen hebben met hun project ‘Flower Bees Condens pomp’ de finale behaald van Artcadia, een landelijke techniek- en kunstwedstrijd. Iedereen die een nieuwe auto koopt … Meer…
2017 Het nieuwe vmbo-gebouw van Vellesan College ‘de Plataan’ is op 15 juni 2017 officieel geopend. Er was een bijeenkomst voor genodigden met een receptie, waar leerlingen …. Meer…


2016 ‘Peer to Peer’ is gestart als een proef: tweede klas leerlingen staan brugklassers met raad en daad bij. Al in het eerste jaar waren de ervaringen zeer positief……. Meer…
2015 Maartje Paumen geeft hockeyclinic aan de sportklasleerlingen. Voor de 200 sportklasleerlingen zijn verschillende clinics door topsporters te volgen, o.a. schermen en badminton . Meer…


2015 Op de foto staan de leerlingen van 4 MAVO met hun tekendocenten Pauline Dekker (l.) en Liesbeth Maenen. Zij exposeren hun examenwerk in een oude schoenenwinkel. Meer…
2018 Derde klas vmbo leerlingen brengen een bedrijsbezoek aan visbedrijf Cornelis Vrolijk. Ze kregen een interessante uitleg over hoe het er aan toegaat in het bedrijf. Meer…
School en muziek
Jan Bakker schreef een verhaal over zijn schooltijd, de tijd daarna en de muziek die daarbij hoort.
Lees hier aflevering 8 over de periode 2014 – 2019.
januari 2017
Opnieuw in finale Artcadia
Met ’Bee happy’ is het Vellesan College door naar de Artcadia-finale
Tien leerlingen van het Vellesan College hebben met hun project ‘Flower Bees Condens pomp’ de finale behaald van Artcadia, een landelijke techniek- en kunstwedstrijd. Iedereen die een nieuwe auto koopt, krijgt daar verplicht een ’flower bomb’ bij die tot bloemenexplosie komt op de snelweg. Het is een bedenksel van de havo/vwo-tweedeklassers Fleur Brouwer, Natascha Ran, Isabella Roquas, Katja van der Veldt, Ella Bakker, Sienna Klepper, Jasmin Jonkers, Jitta Punt en Rosella Krab.
”Zonder bijen geen lang leven voor ons”, legt Pauline Dekker, docent tekenen aan het Vellesan College, uit. ,,Om meer bijen te lokken en te helpen hun nest terug te vinden, hebben tien leerlingen bedacht om bloemenwegen langs de snelwegen te laten groeien. Een gps geeft aan op welke plekken nog bloemen gewenst zijn.” En wie niet mee doet, betaalt meer belasting en moet verplicht een schenking doen aan het goede doel ’Bijensavers’. Het is de vierde keer dat het Vellesan de finale haalt en vorig jaar sleepte de school zelfs de eerste prijs binnen. Dekker: “En het grappige is: wij zijn niet eens technisch. We organiseren dit met drie docenten die tekenen en/of handvaardigheid geven en het is dan heel leuk om al die technasia te verslaan. Wij hebben geen natuurkundige skills, maar geven vooral veel creativiteit mee.” Niet toevallig is het dan ook dat vaak leerlingen uit de dansklas de finale weten te behalen, merkt de tekendocent op. “Zij durven op het podium te staan en zich te presenteren.” De landelijke wedstrijd Artcadia wordt voor de negende keer gehouden om meer leerlingen voor techniek te interesseren. Dit jaar heeft een recordaantal van 117 scholen meegedacht aan creatieve oplossingen voor de fictieve toekomststad Artcadia. De winnende school wordt 12 april bekend gemaakt.
juni 2017
Opening vmbo-gebouw de Plataan
Het nieuwe vmbo-gebouw van Vellesan College ‘de Plataan’ is op 15 juni 2017 officieel geopend. Er was een bijeenkomst voor genodigden met een receptie, waar leerlingen hapjes en drankjes ronddeelden.
Voorafgaand aan deze bijeenkomst werd in aanwezigheid van alle vmbo-leerlingen de naam van het nieuwe schoolplein onthuld. Het nieuwe schoolplein is vernoemd naar de in augustus 2015 onverwachts overleden conciërge Maarten Prins. Hij werkte dertig jaar lang met hart en ziel voor de school en was zeer populair bij de medewerkers en de leerlingen.
Op 28 februari 2017, na de voorjaarsvakantie, kregen de leerlingen hun eerste lessen in het Platanengebouw. Voor het eerst konden de leerlingen van de onderbouw (klas 1 en 2) en de bovenbouw (klas 3 en 4) in één gebouw aan de slag.
De vmbo-bovenbouw zat de laatste jaren in het schoolgebouw aan de Troelstraweg. Deze voormalige huishoudschool (de school voor lhno, de mevrouw Dr. J. van den Bergh van Eysinga-Eliasschool) was sinds 1984 meerdere keren aangepast en/of verbouwd. Zo is er 1994 een nieuw huishoudkunde lokaal geopend en is er voor Handel en Administratie een grote ruimte voor de kantoorsimulatie gemaakt. In 2005 is de benedenverdieping aangepast aan de nieuwe eisen van het lesprogramma van Zorg en Welzijn. Het gebouw uit 1947 was ondanks deze aanpassingen te oud voor het huidige onderwijs.
de aula van de Plataan
2016 november IJmuider courant
Brugklassers bijstaan op school
De ervaringen zijn nu al positief: besloten is om het project volgend jaar voort te zetten
Tweedejaars die brugklassers met raad en daad bijstaan tijdens hun ‘debuutjaar op de grote school’. Dat is – in het kort – de insteek van het ‘peer-project’ waar het Vellesan College dit jaar mee is gestart.
De ervaringen zijn nu al dusdanig positief dat is besloten het project volgend jaar voort te zetten, weet docent Filinta Karabulut. Hij ondersteunt het project samen met zijn college Wibo Koeman. Het ‘voetwerk’ wordt verricht door tweedejaars leerlingen. Zij werden door Filinta en Wibo geselecteerd. Na gesprekken met de tientallen leerlingen die zich hadden aangemeld kozen ze er tien uit. Onder hen Sharon Lammers en Dominique van der Wielen, beide dertien jaar oud. Sharon: “Het is fijn om iets goeds te kunnen doen voor een ander. En we leren er zelf ook veel van.” De twee hebben al de nodige problemen kunnen oplossen. Dominique: “Soms is het sussen van een ruzie. Of een probleempje met een leraar. Wij praten wat makkelijker met en over sommige dingen. We kennen de leraren wat beter en kennen de leerlingen ook wat beter.” Sharon: “We staan meer tussen ze in. Dus we weten meer, zien een ruzie vaak al tevoren aankomen. En we snappen beter wanneer iets alleen een grapje is en wanneer niet.” In principe kunnen brugklassers hun peer-coach over alles raadplegen. Van problemen op school tot problemen thuis. Weten de peer-coaches zelf niet meteen raad met een bepaald probleem kunnen zij weer terecht bij Wibo of Filinta. “En in bepaalde gevallen kunnen we ook terecht bij de vertrouwenspersoon op deze school.” Brugklasser Aline van der Horst (12) heeft al baat gehad van het project. “Kleine dingen hoor. Maar het is fiujn dat ik met iemand over alles kan praten. Het is toch wennen op een nieuwe school.” De peer-coaches hielpen haar al eens een ruzietje sussen. “Maar ze hebben me ook letterlijk een beetje de weg gewezen. Op de basisschool zit je de hele dag in één lokaal. Hier moet je steeds weer naar een ander lokaal. In het begin is dat nog best zoeken. Het is fijn dat je een soort grote zus hebt die je soms even ergens mee kan helpen.”
Het peer-project loopt al op meerdere andere scholen in Nederland. Het wordt opgezet door ‘Peer to peer’ die trainingen geven om het op te starten.” Karabulut: “Het is ook positief voor de tweedejaars. Ik zie ze groeien. Ze leren verantwoordelijk te zijn en het traint hun empathisch vermogen. Ook leren ze voorzichtiger met gevoelens om te gaan en hoe je oplossingsgericht zaken moet aanpakken.” Dat beamen de twee dames. “Zeker. Wij leren er ook veel van.” En aangezien ze beiden later graag met kinderen willen werken, doen ze nu al ervaring op pedagogisch gebied op. “Dit is een kans voor ons om ervaring op te doen.” Pittig is het overigens wel. Sharon: “Het is best druk. Maar we zijn doorzetters en nemen alles serieus. Ik ga ook echt met plezier naar school nu ik dit erbij doe. Al is het soms zo druk dat ik hier bijna kantoor kan gaan houden, haha.”
2015 april Jutter/Hofgeest
Maartje Paumen geeft clinic op topsportdag Vellesan College
Op vrijdag 10 april krijgen de ruim 200 leerlingen van de sportklassen van het Vellesan College clinics van Nederlandse topsporters. Met deze speciale topsportdag richt de school voor de tweede keer op rij het vizier op de bijzondere positie van de sportklassen.
De middag begint met een presentatie van Maartje Paumen. Zij is aanvoerder van het Nederlands vrouwenhockeyteam en de grote strafcornerspecialist van het team. Ze werd meerdere keren wereldkampioen en is tweevoudig olympisch kampioen (in Beijing en Londen). Zij gaat de leerlingen vertellen over haar leven als topsporter en hoe ze zich voorbereid op het leveren van topprestaties. De leerlingen kunnen Paumen ook vragen stellen.
Na deze opening volgen de leerlingen clinics die gegeven worden door topsporters. Maartje Paumen verzorgt een hockeyclinic op de velden van Strawberries, Nederlands kampioen Patrick Smit geeft een clinic biketrial, Jeroen Divendal leert de leerlingen schermen en er is een badmintonclinic met Imke van der Aar.
Het Vellesan College heeft het sportprofiel meer dan 15 jaar geleden opgezet om sport en onderwijs op een goede manier te combineren. Leerlingen van vmbo, mavo, havo en vwo kunnen in de onderbouw kiezen voor de sportklas. Ze hoeven geen topsporttalent te zijn, maar ze moeten wel een toelatingstest doen en een motivatiebrief schrijven.
In de sportklas hebben leerlingen naast de reguliere lessen wekelijks extra lessen sport en bewegen. Ze komen in aanraking met allerlei sporten. Ook krijgen ze theorie, bv. over blessures, gezonde voeding en leren organiseren. In de bovenbouw kunnen de leerlingen kiezen voor sport als examenvak. Leerlingen met een mavo-sportprofiel gaan daarna naar het CIOS; de havo-vwo-sportprofielleerlingen krijgen zonder meer toegang tot de ALO (Academie voor Lichamelijke Opvoeding). Hierover zijn tussen het Vellesan College en de ALO twee jaar geleden afspraken vastgelegd in een convenant.
Het Vellesan College is aangesloten bij het landelijke Netwerk Sport Accent Scholen, een groep van ruim 30 scholen met sportklassen. Het netwerk bewaakt de kwaliteit van de aangeboden programma’s. De naam ‘Sport Accent School’ is een kwaliteitslabel van KVLO en NOC*NSF.
2015 april IJmuider Courant
Trots exposeren in oude schoenenwinkel
De opdracht voor de eindexamenleerlingen tekenen en handvaardigheid van het Vellesan College was bepaald niet makkelijk: Maak een kunstwerk met als thema ’Het kan anders’. Ze moesten een werkstuk maken waarin een verandering wordt verbeeld. Er kwamen 37 kunstwerken uit, die sinds gisteren te zien zijn in de etalage van het voormalige pand van Sterk Schoenen aan de Lange Nieuwstraat.
Wie een kijkje neemt, valt op dat het kunstaanbod van de kinderen divers is. Een bonte lamp van hockeysticks, melk die in een koe terugstroomt, een glazen kruis met vissen erin. “Elke leerling is weer anders met het thema omgegaan’’, zegt kunstdocente Pauline Dekker. “De kinderen hebben er in totaal twaalf uur aan mogen werken.’’ Ze wijst op een werk van de zestienjarige Eva Waagen: “Het hoefde niet per se een schilderij te zijn. Eva heeft bijvoorbeeld een kijkdoos gemaakt. Met gele vogels en een paarse eend.’’ Apart: de doos staat op poten van een oude stoel uit het tekenlokaal van het Vellesan College. ,,De kinderen mochten alles uit het leslokaal gebruiken’’, aldus de kunstlerares. “Als ze maar een goed cijfer kunnen halen.’’
Geen werk is met een ander te vergelijken. Leerlinge Sanne van Seggelen heeft ’Een meisje met een gebroken vleugel’ geschilderd. “Ik vind het leuk om dingen anders te maken’’, zegt de zestienjarige. “En om een bepaald gevoel in een schilderij te brengen.’’ Wat de gedachte achter de gebroken vleugel is? “Bij iedereen breekt wel iets. Ieder mens raakt dingen kwijt in het leven.’’
Vijftienjarige Sascha heeft weer een ander idee gehad. Ze heeft ’Een remake van een Mondriaanschilderij’ gemaakt. “Ik kwam op het idee via internet’’, zegt ze. “Ik heb wel het schilderij van Mondriaan overgeschilderd, maar zo veranderd dat het lijkt of je alles ziet vanuit het hoofd van het meisje.’’
Wie belangstelling heeft, moet binnenkort maar eens langslopen bij de voormalige etalage van Sterk Schoenen aan de Lange Nieuwstraat. “Het mag allemaal gezien worden’’, aldus een trotse docente Pauline Dekker. “Nu nog het landelijke theorie-examen na de meivakantie. Ik heb er alle vertrouwen in.’’
2018 juni Jutter/Hofgeest
Leerlingen Vellesan op bezoek bij Cornelis Vrolijk
Bij het Vellesan College hebben alle derde klassen vorige week een bedrijfsbezoek gebracht aan Cornelis Vrolijk. In twee groepen van 40 hebben de leerlingen kennis gemaakt met het bedrijf, tijdens het bezoek werden de groepen gespitst.
Een groep kreeg een presentatie (gegeven door Cees Bruinink) waarin ze hebben gezien dat Cornelis Vrolijk duurzaam vissen hoog in het vaandel heeft staan, daarnaast werden de twee manieren van vissen door het bedrijf, demersale (over de grond) en pelagisch (met de stroom mee), uitvoerig toegelicht.
De leerlingen vonden dit een interessant verhaal. Na de presentatie bracht de groep een bezoek aan het eigen koelhuis waarin ze ook de koelcel bezochten. Best wel koud, want het is daar -30 graden!
De andere groep bracht een bezoek aan een van de schepen die in de haven lag, de SCH 181. De stuurman gaf een rondleiding over het schip, vanaf de brug daalden ze langzaam af naar beneden, waar ze uiteindelijk in het ruim terecht kwamen waar de bevroren vis al tijdens de reis wordt opgeslagen.
Het bedrijfsbezoek was een mooi voorbeeld over hoe het er in de praktijk aan toe gaat.