2014 – 2019

 

School en muziek

Jan Bakker schreef een verhaal over zijn schooltijd, de tijd daarna en de muziek die daarbij hoort.
Lees hier aflevering 8 over de periode 2014 – 2019.

januari 2017

Opnieuw in finale Artcadia
Met ’Bee happy’ is het Vellesan College door naar de Artcadia-finale

Tien leerlingen van het Vellesan College hebben met hun project ‘Flower Bees Condens pomp’ de finale behaald van Artcadia, een landelijke techniek- en kunstwedstrijd. Iedereen die een nieuwe auto koopt, krijgt daar verplicht een ’flower bomb’ bij die tot bloemenexplosie komt op de snelweg. Het is een bedenksel van de havo/vwo-tweedeklassers Fleur Brouwer, Natascha Ran, Isabella Roquas, Katja van der Veldt, Ella Bakker, Sienna Klepper, Jasmin Jonkers, Jitta Punt en Rosella Krab.
”Zonder bijen geen lang leven voor ons”, legt Pauline Dekker, docent tekenen aan het Vellesan College, uit. ,,Om meer bijen te lokken en te helpen hun nest terug te vinden, hebben tien leerlingen bedacht om bloemenwegen langs de snelwegen te laten groeien. Een gps geeft aan op welke plekken nog bloemen gewenst zijn.” En wie niet mee doet, betaalt meer belasting en moet verplicht een schenking doen aan het goede doel ’Bijensavers’. Het is de vierde keer dat het Vellesan de finale haalt en vorig jaar sleepte de school zelfs de eerste prijs binnen. Dekker: “En het grappige is: wij zijn niet eens technisch. We organiseren dit met drie docenten die tekenen en/of handvaardigheid geven en het is dan heel leuk om al die technasia te verslaan. Wij hebben geen natuurkundige skills, maar geven vooral veel creativiteit mee.” Niet toevallig is het dan ook dat vaak leerlingen uit de dansklas de finale weten te behalen, merkt de tekendocent op. “Zij durven op het podium te staan en zich te presenteren.” De landelijke wedstrijd Artcadia wordt voor de negende keer gehouden om meer leerlingen voor techniek te interesseren. Dit jaar heeft een recordaantal van 117 scholen meegedacht aan creatieve oplossingen voor de fictieve toekomststad Artcadia. De winnende school wordt 12 april bekend gemaakt.

juni 2017

Opening vmbo-gebouw de Plataan


Het nieuwe vmbo-gebouw van Vellesan College ‘de Plataan’ is op 15 juni 2017 officieel geopend. Er was een bijeenkomst voor genodigden met een receptie, waar leerlingen hapjes en drankjes ronddeelden.
Voorafgaand aan deze bijeenkomst werd in aanwezigheid van alle vmbo-leerlingen de naam van het nieuwe schoolplein onthuld. Het nieuwe schoolplein is vernoemd naar de in augustus 2015 onverwachts overleden conciërge Maarten Prins. Hij werkte dertig jaar lang met hart en ziel voor de school en was zeer populair bij de medewerkers en de leerlingen.


Op 28 februari 2017, na de voorjaarsvakantie, kregen de leerlingen hun eerste lessen in het Platanengebouw. Voor het eerst konden de leerlingen van de onderbouw (klas 1 en 2) en de bovenbouw (klas 3 en 4) in één gebouw aan de slag.

De vmbo-bovenbouw zat de laatste jaren in het schoolgebouw aan de Troelstraweg. Deze voormalige huishoudschool (de school voor lhno, de mevrouw Dr. J. van den Bergh van Eysinga-Eliasschool) was sinds 1984 meerdere keren aangepast en/of verbouwd. Zo is er 1994 een nieuw huishoudkunde lokaal geopend en is er voor Handel en Administratie een grote ruimte voor de kantoorsimulatie gemaakt. In 2005 is de benedenverdieping aangepast aan de nieuwe eisen van het lesprogramma van Zorg en Welzijn. Het gebouw uit 1947 was ondanks deze aanpassingen te oud voor het huidige onderwijs.

Lees het hele artikel.


de aula van de Plataan