Vóór 1984

In 1981 heeft de gemeenteraad van Velsen besloten dat de openbare scholen voor voortgezet onderwijs moeten opgaan in een zo breed mogelijke scholengemeenschap. Hoewel er eerder (in ’74-’75) ook gesproken is over het hierbij betrekken van het gymnasium, valt deze school erbuiten evenals de Zeevaartschool.
In 1983 stellen Burgemeester en Wethouders aan de gemeenteraad voor dat de lhno, de beide mavoscholen en de school voor atheneum en havo een openbare scholengemeenschap gaan vormen. De namen van deze vier gemeentelijke ‘scholen zijn dan mevrouw Dr. J. van den Bergh van Eysinga-Eliasschool, Hugo de Grootschool, Willem de Zwijgerschool en de Prof. Mr. S. Visseringscholengemeenschap.
Niet alle fracties in de gemeenteraad zijn enthousiast. Er worden vragen gesteld over de personele consequenties, de financiële gevolgen, een locatieplan en de onderwijskundige opzet. Er wordt nog gesuggereerd dat de lts geheel of gedeeltelijk zou moeten toetreden.
De toenmalige wethouder van onderwijs (de heer Kleijwegt) geeft de volgende argumenten voor een fusie:
– breder vormingsaanbod
– grotere wervingskracht
– financieel voordeel
Uiteindelijk wordt door de gemeenteraad met 20 stemmen voor en 11 stemmen tegen besloten tot de nieuwe scholengemeenschap.

 Wellicht heb jij informatie uit die tijd van voor 1984 die interessant is om te delen op deze website. Wij ontvangen deze graag. gberuik de knop hieronder

Een naam voor de nieuwe school

Op 26 augustus 1983 is als voorbereiding op de onderwijsfusie v.o. in Velsen een werkgroep geïnstalleerd. De werkgroep kreeg de opdracht op korte termijn een voorstel te doen voor de naam van de nieuwe school. De werkgroep kwam op 14 september 1983 eensluidend met volgende twee aanbevelingen, te weten:

  1. Het Hanenand – gebaseerd op de vroegere naam van de omgeving van het Hoofdgebouw
  2. De V.O.S.- de afkorting staat voor Velser Openbare Scholengemeenschap

Na het nodige gesteggel over deze namen kwam er op 13 oktober 1983 een nieuw voorstel. Er werd een derde naam aan toegevoegd.

  1. Het Vellesan College-oud Frankisch voor Velsen

Deze derde toevoeging is een voorstel van de docent Nederlands van de Hugo de Grootmavo, mevrouw Been en de heer Poelenjee, vader van een leerling in klas 3 van de Vissering. Beiden hebben deel genomen aan de prijsvraag die verbonden was aan het inzenden van een mogelijke naam.

Citaat uit de notulen van de stuurgroep voor de fusie:

Besluit stuurgroep:

Hoewel niet door iedereen van harte ondersteund, besluit de stuurgroep tenslotte tot een naamgevingsvoorstel “Vellesancollege”. De stuurgroep bepaalt tevens, dat aan dit voorstel een lijst van alle ingezonden namen zal worden toegevoegd en het voorstel de normale inspraakprocedure zal gaan volgen.

Bron: Fusiewijzer nr. 3 december 1983