Peter van der Kroef,
januari 2023

De Activiteitencommissie werd in 1986 opgericht en heeft jarenlang veel verschillende activiteiten georganiseerd. Het eerste schoolfeest dat werd georganiseerd was een feest met een thema, ik denk in schooljaar 1986-1987. Het thema was Helden. Iedereen was uitgenodigd om zich te kleden als zijn/haar held. Het was een leuk feest, dat zeker. Maar twee leerlingen (ik meen  uit 4/5 HV; wie waren dat?) trokken mijn speciale aandacht. Zij waren gekleed als Jake en Elwood Blues; de hoofdpersonen in de film the Bluesbrothers. Een zwarte broek, een zwart colbert, een witte blouse met een smalle zwarte stropdas en een snel zwart hoedje en een zware zwarte zonnebril  (de klassieke Wayfarer van RayBan is de echte!). En ja, de Bluesbrothers zijn een aantal keer op het Vellesan College verschenen. Maar die twee jongens waren  met hun strakke outfit wel de eersten!

Het schoolfeest met als thema, the Bluesbrothers werd door de Activiteitencommissie georganiseerd. Het feest stond voor woensdag 24 maart 1993 in de agenda. Ik was lid van de Activiteitencommissie en had dat als thema voor een feest voorgesteld, omdat die twee jongens op het Helden- feest er zo cool uitgezien hadden. Ik was zelf voor een goed hoedje op een zaterdagmiddag naar het Waterlooplein in Amsterdam geweest, want ja ik moest natuurlijk ook als Bluesbrother.

De toegangskaarten voor het feest vlogen de deur uit. Iedereen had er zin in! Eerst werd die avond de film the Bluesbrothers in de aula van het Hoofdgebouw gedraaid. Meneer Albers bediende de filmprojector (zo ging dat toen nog, de film was gehuurd bij Gofilex in Utrecht en werd door een motorrijder de dag van het feest bij de school bezorgd ). De leerlingen in de aula waren na afloop van de film helemaal in de stemming om flink los te gaan. Buiten stonden er nog meer te wachten. Als eerste werd het podium dat van de Gemeente Velsen was geleend snel opgebouwd in de aula. Meneer Poeser en meneer van Staden zouden een play-back-act (playbacken mocht toen nog!) geven van het nummer Everybody needs somebody to love. Meneer Hartman, de tekenleraar, had een prachtige achtergrond voor op het podium geschilderd, een gevangenismuur met een raam met tralies.

Na de film begon het feest! De aula was volgeladen met Bluesbrothers en Bluessisters. Ze gingen tijdens de geweldige act van meneer Poeser en van meneer van Staden helemaal los. Meneer van Staden had speciaal voor het optreden zijn baard afgeschoren. Meneer Poeser had het mooiste hoedje van de hele zaal. Ik weet nog dat hij die later op de avond aan een leerling geven heeft die geen goed hoedje had kunnen vinden (Rene S. heb jij het hoedje nog?).

De zaal was de hele avond een uitzinnige kolkende massa van leerlingen met zwarte hoedjes, witte blouses, zwarte stropdassen en zwarte colberts die met elkaar een top feest hadden. Het podium was na het optreden beklommen en iedereen was overal in de aula en op het podium aan het dansen. Het dak van de aula ging er die avond vanaf. Als de echte Bluesbrothers dit gezien hadden, waren ze trots geweest en hadden zij elkaar lachend aan gekeken. Wat een geweldig leuk feest was het.

Officieel zouden wij om 24.00 uur moeten stoppen met het feest, maar daar was geen beginnen aan. Iedereen wilde door gaan. Wat wij ook deden, niets kon de meute beteugelen. Ik weet nog dat het podium de volgende dag weer terug moest naar de Gemeente Velsen. Wij hebben dat om 01.00 uur ’s nachts moeten afbreken terwijl er leerlingen nog op stonden te dansen. Het gekke is dat ik helemaal nergens in het archief foto’s kan vinden van dit geweldige feest. Zijn er nog mensen die daar iets van hebben? Ik hoor het graag.

Reageren op dit artikel?

13 + 11 =