1999 – 2004

School en muziek

Jan Bakker schreef een verhaal over zijn schooltijd, de tijd daarna en de muziek die daarbij hoort.
Lees hier aflevering 5 over de periode tot 2004.

september 1999
Afscheid van Hans van der Kwaak september 1999

Vellesan neemt stijlvol afscheid van Hans van der Kwaak.
Ruim 800 leerlingen één dag in actie voor medeleerlingen in Gambia.

Zo begint de IJmuider Courant in september 1999 zijn artikel over het Vellesan.
Na ruim. 33 jaar werkzaam te zijn geweest in het onderwijs en ruim 17 jaar rector van de school stapte Hans van der Kwaak op. Zijn afscheid werd in alle luister gevierd, al heeft Hans zelf niet zo’n behoefte aan cadeaus. Hans wist iets beters: hij was al tijden betrokken bij de Stichting Nederland – Gambia, die zich inzet voor onderwijs voor kinderen in Gambia. Geld inzamelen voor dit goede doel leek hem een beter plan.
En dat gebeurde ook. Op donderdag 30 september, een dag voor het officiële afscheid voor collega’s en vrienden, werden alle leerlingen aan het werk gezet, met als doel veel geld verdienen. Een feestcommissie werd opgezet en docenten maakten overuren.
De bovenbouwleerlingen waren ‘verkocht’ aan het Velsense bedrijfsleven. Voor een bepaald bedrag kwamen groepjes leerlingen werken bij bedrijven. Het werk varieerde van zwerfvuil opruimen tot het schoonmaken van de parkeerplaats. Ook de diverse docenten die meegingen als begeleider staken hun handen. Hans werd in een auto rondgereden om bij alle bedrijven cheques in ontvangst te nemen en om naar ‘zijn’ leerlingen te kijken.
Ondertussen zaten de 1e en 2e klassen ook niet stil. In het Willem de Zwijger gebouw werden diverse activiteiten gehouden. Zelfgemaakte hapjes, suikerspinnen, sokken en nog veel meer waren te koop. Buiten werden tussen de buien door sponsorlopen, skeelertochten en dansmarathons gehouden. Op de afdeling uiterlijke verzorging kon men zich tegen een klein bedragje laten verzorgen: nagels, watergolf of een knipbeurt. Bij de tijdelijke stoplichten aan de Wustelaan in Santpoort stond de auto was groep autoruiten te wassen.
Aan het einde van de middag kwamen de meeste groepen terug. De symbolische cheques waren gul beschreven.
Vrijdag werden de docenten getrakteerd op een muzikale lunch. DE zeer bekende jazzband Fritz the Cat en his original Hotshots speelde uitstekende muziek voor deze gelegenheid. Diverse docenten hielden een soms ontroerend verhaal voor Hans. De lunch werd door een team van leerlingen geserveerd.
Aan het einde van de middag was er een receptie voor oud-collega’s, vrienden en bekenden van Hans.
Hans was zeer ontroerd door alle aandacht en bedankte iedereen diverse malen voor het geweldige afscheid. De bijzondere mens Hans van der kwaak heeft het afscheid gekregen dat hij verdiende.

2002

Op deze kaart zie je de sectie tekenen met wat oud-tekendocenten in 2002