Peter van der Kroef
november 2022

De middeleeuwse schilder Jan Steen schilderde levendige schilderijen met veel chaos wat geleid heeft tot de Nederlandse uitdrukking “Een huishouden van Jan Steen”. Rond 1670 schilderde hij het schilderij “de Dorpsschool”.  De leerling die op de bank vrolijk staat te wezen heeft in feite straf omdat leerlingen die de les verstoorden niet in de hoek gezet werden maar op hun bank moesten staan. De chaos moge duidelijk zijn, maar toch zou je kunnen denken dat er wel enige overeenkomst met de huidige tijd te vinden is. Leerlingen in een klas met een docent die les geeft. De leerlingen schrijven hier met een ganzenveer op papier en dat is wel vervangen door een pen en een schrift maar in meer dan 300 jaar mag er ook wel wat veranderd zijn.

In 1981 begon ik in IJmuiden met lesgeven op de Hugo de Grootmavo die in 1984 opging in het Vellesan College. Ik schreef met krijtjes op het bord en vond vooral de kleur geel prettig omdat ik meende dat het goed leesbaar was op het donkergroene schoolbord. Ik vroeg de conciërge van de Hugo de Grootmavo, de heer Hendriksen, om meer gele krijtjes. Een week later kreeg ik een doos met 144 doosjes gele krijtjes. Hiermee heb ik tot begin jaren ’90 mijn lessen op het bord geschreven, waarna het op was.

Tsja, en met de komst van ICT in het onderwijs en vooral van internet volgden de veranderingen in het onderwijs elkaar snel op. In 1997 krijgt de school voor het eerst een e-mailadres (voor de hele school, nu zijn er naar schatting 2000 e-mailadressen aan de school verbonden). In de school is nu geen krijtje meer te vinden, ook geen beamer meer (behalve in de aula van het Hoofdgebouw), alle lokalen zijn uitgerust met whiteboards en een smartbord dat verbonden is met internet, waarop ook geschreven kan worden met een speciale pen in elke kleur die de docent maar wil. Sterker, als de docent Microsoft Whiteboard gebruikt kan alles dat geschreven wordt ook online opgeslagen worden en door leerlingen thuis ook nog nagekeken worden.

Op het schilderij “de Dorpsschool” is nog geen schoolbord te zien.  En ook meneer van der Moolen die al die smartboards van het Vellesan College in zijn beheer heeft staat er niet op. Maar de leerlingen zijn er nog steeds, en soms ………..

 

Reageren op dit artikel?

11 + 7 =