Buitenschoolse activiteiten

Activiteiten door de school georganiseerd die niet binnen lessen en leerstof vallen zijn buitenschoolse activiteiten. De schoolfeesten, de excursies, de jaarafsluitingen,  het zijn allemaal activiteiten waar een school juist iets anders aan leerlingen wil aanbieden dan lesstof. De Buitenschoolse Activiteiten kunnen veel kleur geven aan de tijd dat leerlingen op de middelbare school zitten. In dit thema willen wij hier een aantal artikelen verzamelen over buitenschoolse activiteiten van het Vellesan College. Opgemerkt moet worden dat juist omdat het buiten de belangrijkste taak van een school valt, namelijk lesgeven, er in het archief van het Vellesan College weinig tot niets te vinden is over de buitenschoolse activiteiten. Zo is b.v. niet terug te vinden bij welke jaarafsluiting de leerlingen een les kregen van een heuse ridder die ze leerde zwaardvechten, of wanneer meneer Ranzijn met een aantal leerlingen ging mountainbiken in de mergelgrotten in Limburg. Laat staan dat er verhalen over het kanovaren op de Lesse zijn te vinden. Of het Bling-Bling feest in de Bob’s. Of de Podiumavond waar docenten een play-back deden van de trappelzakboogie. Helemaal mooi zou zijn als wij nog foto’s van buitenschoolse activiteiten zouden kunnen ontvangen. Enfin, wellicht heb jij informatie over de buitenschoolse activiteiten die jij hebt meegemaakt en wil je dat met ons delen. Graag ontvangen wij die informatie van jou! Gebruik de knop hieronder.

januari 2011  P.C. van der Kroef

Spetterend optreden van leerlingen van het Vellesan College op het VIStival 2011

 

In 2010 werd in Velsen voor de eerste maal het VIStival  georganiseerd. De letters VIS staan hier als afkorting van Velsense InterScolaire, een toernooi tussen leerlingen van het voortgezet onderwijs in de Gemeente Velsen op gebied van zang, dans en muziek. Op maandagavond  11 januari vond de aftrap plaats in het Witte Theater waar leerlingen van de Duin en Kruidbergmavo en leerlingen van het Vellesan College streden om een finale plaats tijdens het gala in de schouwburg van Velsen in maart. De leerlingen werden al om 15.00 uur verwacht en kregen ruim de tijd om hun optreden op het podium van het Witte Theater te oefenen waarbij de technici licht en geluid goed konden regelen. Om 19.15 uur begon de zaal al aardig vol te lopen met ouders, vrienden, klasgenoten en docenten van de artiesten. De jury die de finalisten moest vaststellen bestond uit deskundigen uit de culturele wereld van Velsen en uit leerlingen van de scholen. Voor het Vellesan College was Anne Swiers uit klas 3D hiertoe aangezocht. En dat deed zij met verve! Maar de avond was er dan ook wel naar. Het publiek werd door de artiesten van het Vellesan College werkelijk getrakteerd. Als eerste traden voor het Vellesan College Michelle Venus, Sharon de Weers en Danique Asselman op met een swingende versie van het aanstekelijke nummer met de veelzeggende titel “Voulez-vous couchez avec moi”. De dames schroomden niet om al hun charmes met dans en zang in de strijd te gooien en kregen de handen van het publiek op elkaar om mee te klappen.  Een golf van bewondering ging door de zaal toen Sharon en passant een radslag deed om in een split te eindigen. Alsof ze elke dag niets anders doet.

Het tweede optreden voor het Vellesan College werd verzorgd door Asha Hendriks uit 3F met een prachtige klassieke dans geïnspireerd op een verhaal van een pop in een speelgoedwinkel, die ’s nachts tot leven komt. De hele choreografie heeft zij zelf uitgedacht en op het podium van het Witte Theater werd zij prachtig uitgelicht en voor het publiek leek het alsof men naar een sprookje zat te kijken. Wonderschoon!

Het laatste Vellesan optreden van de avond werd verzorgd door Madeleine de Ruyter uit klas 3G. Zij zong een gevoelig lied en begeleidde zichzelf op piano. Madeleine had een hele schare aan fans op de tribune zitten die zich stevig lieten horen na haar optreden. Er werd een groot spandoek uitgevouwen en het applaus donderde na afloop van de tribune af.

Madeleine Ruiter

In de pauze trok de jury zich terug voor beraad. Na de pauze had de jury voor elk optreden een goed woord. De jury sloeg ook de spijker op de kop toen zij meldde dat het erg moeilijk was om finalisten aan te wijzen omdat de kwaliteit van de optredens hoog was en erg dicht bij elkaar lag. Volgens hen een prima opmaat om van deze interscolaire een traditie te maken. Door de jury werd Madeleine uitgekozen om het Vellesan College te vertegenwoordigen op het gala in maart. Dat was ook wel de verwachting en zeker terecht. Na haar optreden zag ik zelfs een mevrouw (en dat was niet haar moeder!) een traan wegpinken!

Op naar 16 maart in de schouwburg